Kymmenen uskomusta, jotka hidastavat yhteistyötä, yrittäjyyttä ja kasvua – ja lisäävät työttömyyttä.

Kymmenen uskomusta, jotka hidastavat yhteistyötä, yrittäjyyttä ja kasvua – ja lisäävät työttömyyttä

Sanon taas ääneen asioita, joita moni kyllä ajattelee – mutta ei uskalla sanoa ääneen.

Kirjoitin aiemmin 10 vinkkiä aloittavalle yrittäjälle. Sen löydät täältä blogeistani: https://lounastennis.fi/kymmenen-tarkeinta-oivallustani-yrittajyyden-alkutaipaleelta/.

Tässä jatkoa. Tämä on kokoelma uskomuksia, jotka istuvat meissä tiukassa – ja jotka estävät meitä rakentamasta luottamukseen perustuvaa yhteistyötä, kehittämästä yrittäjyyttä ja mahdollistamasta kasvua. Ja kyllä, nämä huonot uskomukset myös lisäävät työttömyyttä, sillä mm. näiden uskomuksien vuoksi me emme uskalla tehdä uudenlaisia päätöksiä ja kasvaa.

1. ”Ei voi luottaa ennen kuin on todisteita”

Luottamus on koetuksella. Meillä on tapana vaatia näyttöjä, referenssejä ja numeroita ennen kuin voimme alkaa luottaa. Mutta mitä me olemme, jos emme voi uskoa toisen ihmisen sanaan ja kokemukseen? Ja vaikka niitä referenssejäkin on, niin seuraavaksi sinua kiinnostaa numerot.

2. ”Numerot puhuvat puolestaan”

Tai tekevätkö? Numerot ovat usein vain keino hallita omaa epävarmuutta: “Kyllä näitä palveluita joku muukin on ostanut.” Mutta tarvitseeko sinunkin tehdä päätös vain lauman mukana?

3. ”Kaksi leiriä: epäluuloiset ja hyvään uskovat”

Olemme yllättävän polarisoitunut kansa. Ihan vain arjen päätöksissä: jotkut luottavat, toiset epäilevät kaikkea. Yhteistyötä ei voi rakentaa, jos lähtökohta on jatkuva epäluulo.

4. ”Referenssilogot vakuuttavat”

Referenssilogot ovat aikansa eläneet. Kuka tahansa voi kopioida logoja verkkosivuilleen tai nk. paukuttaa henkseleitä somessa. Paljon tärkeämpää olisi tietää: onko siellä oikeasti millaiset arvot tekijöillä, missio ja ihmissuhdetaidot kunnossa, hyvinvoiva asiakkuussuhde? Onko yhteistyö kunnossa? Kiinnostaako palveluntarjoajaa asiakaspalvelu?

5. ”Nopeat ovat holtittomia, hitaat ovat pelkureita”

Päätöksenteon rytmi erottaa meitä. Nopeat etenevät fiilispohjalta, hitaat jäävät jumiin dataan ja varmisteluun. Mutta voiko kasvu tapahtua ilman uskallusta? Ja missä kohtaa varovaisuus muuttuu peloksi?

6. ”Hyvät ihmissuhdetaidot ovat oletusarvo”

Eivät ole. Jos kaikki osaisivat rakentaa toimivia ihmissuhteita, emme tarvitsisi niin paljon palveluita työhyvinvointiin, myyntiin, terapiaan tai coachingiin. Ihmissuhdetaidot eivät ole syntymälahja vaan harjoiteltava taito – ja meidän pitäisi puhua siitä enemmän. Ja näitä taitoja voi harjoitella mm. järjestämissäni tilaisuuksissa.

7. ”Testi kertoo kaiken”

Erilaiset persoonallisuus- ja soveltuvuustestit ovat työkaluja, kyllä. Mutta ne eivät kerro koko totuutta. Ne auttavat päätöksenteossa, mutta eivät voi korvata inhimillistä kohtaamista. Lisäksi näiden testien taustalla on kone, ei ihminen. Jos me työllistämme pelkästään koneita  ja sivuutamme inhimillisen kohtaamisen, on selvää että työt vähenevät.

8. ”Luottamus syntyy hitaasti”

Tämä ei aina pidä paikkaansa. Luottamus voi syntyä nopeasti, jos sille annetaan mahdollisuus. Mutta jos joka asiaan pitää varmistus x3 ja hyväksyntä ylhäältä, ollaan jo myöhässä. Tai jos sinun tarvitsee tavata 10x palveluntarjoaja ennen ostopäätöstä, on tässä kohtaa palveluntarjoaja jo mahdollisesti konkurssissa ennen kuin ostopäätös kaupoista syntyy.

9. ”Pysytään mukavuusalueella – siellä on turvallista”

Mukavuusalueella on turvallista – mutta myös erittäin hidasta. Kasvu syntyy, kun uskalletaan astua ulos, ottaa riskiä ja tehdä yhteistyötä myös sellaisten kanssa, jotka ajattelevat eri tavalla. Uusia innovaatioita ei välttämättä uskalleta edes kokeilla -vaikka hintalappu olisi kuinka maltillinen.

10. ”Suomalainen ei kehu eikä kiitä – se on vaatimattomuutta”

Tämä vanha uskomus tappaa meiltä niin paljon hyvää yhteistyötä. Luottamusta ei rakenneta hiljaisuudella vaan kohtaamisella, kiinnostuksella ja kannustuksella. Ollaan kiinnostuneita toisistamme – ei vain palveluista tai suoritteista. Tehdään ja toimitaan yhdessä, ei kilpailemalla. Ja myös näitä ajattelu- ja yhteistyötaitoja voi harjoitella järjestämissäni tilaisuuksissa.

💥 Lopuksi:

Luottamuksen puute ja vastakkainasettelu ovat meille kalliita. Ne hidastavat liiketoimintaa, estävät yhteistyötä ja tekevät kasvusta tahmeaa.

Mitä jos uskaltaisimme enemmän? Luottaa, kysyä, kohdata, kokeilla.

Tule mukaan ja koe itse. Siitä se lähtee. Kasvu.

Jos tunnistat näistä uskomuksista osan ja haluat tarttua heti toimeen ja olla rohkea edelläkävijä, tutustu yritystapahtumiimme. Ne tarjoavat täydellisen mahdollisuuden oppia ja oivaltaa yhdessä muiden kanssa. Lue lisää ja ilmoittaudu täällä sivuillani!

Mitäs sinä ajattelet näistä uskomuksista? Jaa ajatuksesi kommenteissa! ⬇️

Blogin kirjoittaja on lounastennis.fi -sivuston perustaja ja monipuolista työuraa tehnyt, nykyinen tennis & padel valmentaja, yritystapahtumien järjestäjä ja senior -kilpaurheilija. Kun mietit, kuka osaa yhdistää busineksen, valmentamisen ja VIP -luokan tapahtumat saumattomasti, niin vastaus on Suvi-Tuuli.

Yritystilaisuuksissa keskeisiä teemoja joita pelikentillä harjoitellaan ovat mm. tiimityötaidot, kommunikaatio, luottamus ja omien vahvuuksien tunnistaminen.

Suvi-Tuulin vahvuuksia valmentajana on erilaiset persoonat huomioiva innostava opetustyyli, joka nojaa ajatukseen, että pelistrategia ja pelilliset harjoitteet ovat kaiken tekemisen keskiössä. Asiakkaan tulee ymmärtää, miksi mitäkin asiaa harjoitellaan. 

Suvi-Tuuli

”Vie business tapaamiset Teamsista mailapelikentille!”