Kymmenen tärkeintä oivallustani yrittäjyyden alkutaipaleelta.

Tein videosarjan yrittäjyyden aloittamisesta LinkedIniin. Tässä kymmenen tärkeintä oivallustani kirjoitettuna myös blogimuotoon. Nämä auttavat sinua yrittäjyydestä haaveileva tai jo yrittäjyyttä aloittanut pienyrittäjä, pohtimaan jo ennakkoon valmiuksiasi toimia yrittäjänä, oli kyseessä sitten sivutoiminen tai päätoiminen yrittäjyys. Blogilinkkiä jakamalla autat myös yrittäjä (tai yrittäjyyttä harkitsevia) kollegoitasi, jotka ovat vastaavassa vaiheessa elämässään. Voimaannuttaminen ja oivalluttaminen ovat minulle tärkeitä onnistumisen merkkejä. Uskon, että jakamalla omia kokemuksia voimme auttaa toisiamme menestymään elämässä rakentamaan oman näköistä elämää. Ei valmiita muotteja vaan jokaiselle mahdollisuus valita työelämä, joka on osa hyvinvoivaa arkea.

Kymmenen pohdintaa, mitä minä tein ennen yrittäjyyden starttaamista, – ja myytit yrittäjyydestä, jotka aion kumota heti ennen kuin homma edes kunnolla starttaa.

 

1. Jostain pitää aloittaa. Et ole valmis uudessa palkkatyössäkään heti, niin miksi olisit valmis yrittäjänä heti. Tärkeintä on, että lähdet oppimaan. Tällöin oppimisen täytyy tietysti olla yksi iso motivaattori sinulla. Jos et tykkää oppimisesta, niin sinulle sopinee paremmin palkkatyö tiukasti määritetyissä raameissa.

2. Oman osaamisen esilletuominen. Miksi minä? Miksi ei? Kun tiedät oman osaamisesi jossain tietyssä asiassa, niin sehän riittää alkuun. Eli ajatus siitä, kun on osaamista, niin sitä osaamista tulee hyödyntää ja tarjota käyttöön. Älä piilota osaamistasi!

3. Uran vaihe. Nimenomaan vaihe. Vaihe, jossa opitaan. Jos oppiminen ja kehittyminen ovat sinulle tärkeitä motivaattoreita työn tekemiseen, niin yrittäjyyden starttailu on siihen täydellinen työpaikka joksikin aikaa. Tärkeää on ymmärtää, ettei homman tarvitse olla mitään lopullista, jolloin uskallat kokeilla.

4. Valitse, kenen mielipiteitä kuuntelet ja tiedä mikä on sinun MIKSI. Epäilijöitä riittää ja mielipiteitä on moneen lähtöön. Niitä on aina. Tärkeintä on, että itse on tietoinen siitä MIKSI tämä vaihe urapolulla on hyvä juuri minulle. Miksi haluan tehdä juuri tätä? Minulle henkilökohtaisesti tuo MIKSI on oppiminen ja tekemisen ilo. On ollut mahtavaa päästä tekemään. Kukaan ei estä tai hidasta tahtia, kun olet oman itsesi pomo. Minulle sopii työ, jossa ei jahkailla vuositolkulla suuntimia, vaan tehdään, kokeillaan, opitaan.

5. Ei epärealistisia odotuksia. Tämä on mun kokemuksen mukaan monella ajateltu niin, että ”nyt mä sen teen ja nyt mä siinä onnistun”. Odotetaan yhtäkkistä, valmista kultasuonta. Ei ehkä olla budjetoitu edes puolta vuotta tai vuotta pidempään. Mun asenne on se, että koska tykkään tehdä (kohta 4) niin teen omaa hommaa, mutta se on vain yksi palikka mun elämässä, eli lähdin hyvin maltillisella kesätyö -ajatuksella liikkeelle. Ja oikeasti, mikä parempaa kuin saada olla ihmisten kanssa aurinkoisena kesäpäivänä oman intohimon parissa? Joko katsoit mun nettisivujen sanomaa laajemmin? Jokainen tapaaminen kentillä on minulle lottovoitto. Realistisesti ymmärrän, että olen yksittäinen ihminen enkä ison yrityksen markkinointikoneisto. Asenne, että kyseessä on omannäköisen elämän rakentaminen pienistä palikoista ajan kanssa; ei yhtä kultasuonta.

6. Kyseenalaista itsesi halpuuttaminen. Ymmärrän, että jos yrittäminen on sivutoimista työtä, niin jonkun mielestä edullisemminkin palvelua tai tuotetta voisi tarjota, kun ei vaikkapa ole alv veronmaksu velvoitteita (pieni liiketoiminta). Jos kuitenkin arvostat omaa osaamistasi  ja aikaasi, niin asiantuntijahinnat eikä mitään harkkarihintoja. Jos olet hyvä, niin tiedät sen itse, koska olet saanut hyvää palautetta. Ei siis ole mitään syytä halpuuttaa asiantuntijuuttasi. Piste.  Vaikka yrittäjyytesi olisi sivutoimista, niin sinun asiantuntijuus ei ole sivutoimista.  Sinä osaat, ja osaamisesi mukaan laskutat.

Ei säälin kautta tuloksia. Ne jotka haluaa käyttää palveluitasi, haluaa. Itselläni ei ole epäilyksiä (eikä myöskään kuvitelmia) omasta osaamisestani, taidoista ja paremmuudesta. Olen kiitollinen niistä rohkeista, jotka käyvät luonani vaikka olenkin uusi tuttavuus yrittäjänä. Ja palautteiden mukaan optimoin tekemistäni aina uudelleen. Hyvin on mennyt ja menkööt! Pakottavaa tarvetta olla yrittäjä minulla ei ole. Yrittäjäksi lähteminen pakon edessä, niin kuin mikä tahansa muukin pakkotyö, ei lupaa hyviä tuloksia.

7. Rutiinit ja suunnitelmat tulee luoda, muuten homma menee haahuiluiksi. Yrittäjänä toimiminen on vapaata kuten itseohjautuvassa organisaatiossa toimiminen; helposti valitset päivääsi tehtäviä kunkin päivän flown mukaan, mutta tällöin, jos et noudata suunnitelmaa, ajaudut tekemään vain  niitä kivoja hommia. Pakettiin kuitenkin kuuluu myös niitä ei-niin-kivoja osa-alueita,  niin kuin kaikessa työssä.

8. Kaiken voi oppia ja tehdä itse, mutta kaikkea ei välttämättä ole järkevää tehdä itse. Pohdi ja priorisoi, mikä kulloisessa tilanteessa on tärkeintä käyttää oma aikasi oikein. Pohdi, mikä työtehtävistäsi on niin kutsuttua taustatyötä ja mikä etulinja hommaa, ja mikä niistä voisi olla sellaista, joka on fiksumpaa ulkoistaa.  Esimerkiksi kirjanpito ei missään nimessä ole vaikeaa, mutta onko se jotain mihin haluat käyttää aikaasi tai ulkoistaa jollekulle. Sama juttu esimerkiksi nettisivujen kanssa, onko niiden rakentaminen jotain minkä parissa haluat viettää aikaa, vai annatko ammattilaisen työstää niitä.

9. Keskeneräisyyden sietäminen. Milloin on valmista? Ei koskaan. Eli ethän sinä uudessakaan työssä ajattele, että osaat hommat jo ennen perehdytystä tai heti ensimmäisen viikon jälkeen. Itsenäiseen työhön varmasti pystyt uudessa työssä opastuksen ja perehdytyksen jälkeen, mutta priimaa tehokkuutta ei tarvitse ihan heti saavuttaa. Eli toimi, vaikka on keskeneräistä. Yrittäjänä tulee sietää jatkuvaa keskeneräisyyttä.

10. Tuotteistaminen, tuotteistaminen, tuotteistaminen. No, tämä viimeinen kohta ratkaisee oikeastaan sen kaiken, jatkuuko hommat vai ei. Kun tuote / palvelu on riittävän pitkälle mietitty myös sen ensimmäisen asiakkaan oston jälkeen, niin homma rullaa myös jatkossa. Jos tätä ei ole mietitty riittävän pitkälle liiketoiminnan kehittämisvaiheessa, niin business ehtyy jossain kohtaa. Ja myönnettäköön, että itselläni tämä on vielä osittain kesken. Tähän kaipaan lisää oppeja ja tietoa, jota tulen saamaan syksyllä alkavien master opintojen myötä. Minuun saa myös olla yhteydessä tämän aiheen tiimoilta. Olen päässyt tässä tuotteistamisessa jo hyvään alkuun (katso tuotepaketit sivujen kohdasta palvelut), mutta vielä on paljon tehtävissä.

Minkälaisia oivalluksia sinä olet saanut yrittäjyyteen ja yrittämiseen liittyen? Oletko pohtinut kenties näitä samoja asioita ennen yrittäjäksi ryhtymistä tai sen jälkeen? Oliko poiminnoissani jotain tuttua tai kenties jotain uutta? Jutellaan vaikka pelikentällä lisää, mitä ajatuksia heräsi. Heinäkuulle mahtuu vielä lisää hyviä hetkiä kentällä, tervetuloa!

Suvi-Tuuli

”Vaihdetaan maisema lounaspöydästä mailapelikentille, niin saamme molemmat hyödyt yhdellä kertaa”

× Lähetä WhatsAppia!