Lajikokeilut osana tyky- ja tiimipäivien ohjelmaa

Kun kilpailuhenkisyys jää harrastuksen luokse pelikentille, tulee työnteosta paljon leppoisampaa. Harrastuskollegani kertoi, että hänestä on muovautunut paljon leppoisampi työkollega, kun kilpailuhenkisyys jakautuu nykyään tennis- ja padelkentille. 

Lukuisten hyötyjensä ansiosta, urheilu ja liikkuminen ovat kiistattomasti tarpeen jokaiselle hyvinvoivalle työntekijälle. Monesti lajin aloittamisen vaikeus (osaanko, uskallanko, onko minulla varaa, onko minulla pelikavereita, entä jos en osaa, entä jos en jaksa, entä jos minulla ei ole aikaa tai mahdollisuutta sitoutua jne pohdintojen vuoksi) on itse kunkin hyvinvoinnin tiellä.

Sikäli jos työnantaja haluaa kannustaa työntekijöitään liikkumaan enemmän ja voimaan paremmin, niin lajikokeilut ovat erinomainen tapa mahdollistaa tutustuminen uuden urheilulajin saloihin. Tarjoamalla lajikokeilun työntekijöillesi osana tyky-päivää, saatat jopa muuttaa heidän elämäänsä. Kun yksilö löytää lajin, joka tuo hänen elämäänsä ei pelkästään fysiologisia vaan myös psyykkisiä ja sosiaalisia hyötyjä, niin hänen elämän laatu muuttuu.

Mitä on pelityytyväisyys?

Minulta tilataan lajivalmennusta ja lajin esittelyä yritystilaisuuksiin, ja valveutuneemmat lajipelaajat tietävätkin, että mailapelit eivät välttämättä ole helpoimmasta päästä. Tämä ei kuitenkaan ole ollut onnistuneen tiimipäivän este, sillä valmennus voidaan jakaa eri tasoisten osallistujien mukaan siten, että kaikki saavat lajikokeilusta hyödyn irti. Edistyneempien pelaajien kanssa voimme esimerkiksi käydä läpi pelistrategioita ja pohtia vaikkapa aihetta: ”Mitä on pelityytyväisyys? Vinkit hyvän fiiliksen peliin!”  kun taas vähemmän harjoitelleiden kanssa käymme läpi perustekniikoita ja harjoituksia kentällä ja kokeillaan yhdessä erilaisia liikeratoja ja kierteitä vaikkapa. 

Olen itse käynyt urheilukoulun opiskeluaikoina lajikokeilemassa kaikenlaista. Tätä lajikokeilu -kulttuuria ei kuitenkaan ole työurani aikana liiaksi ollut, useimmiten tyky-päivien ohjelma on ollut syödään, juodaan ja jutellaan. Etätyön myötä päiväsaikaan tapahtuva urheilu on lisääntynyt ja uskoakseni myös kaikki liikunnallinen hyöty työnteon yhteydessä, kuten kävelypalaverit tai tiimitapaamiset tennis- /padel kentällä ovat yleistyneet. Sikäli jos nämä lajikokeilut tai valmennus sessiot vielä askarruttavat, että miten kaikki konkretiassa hoidetaan, niin käänny puoleeni, kerron miten tämä organisointi tapahtuu. Lajikokeilujen tyypillinen aika on 2h seteistä aina kokonaiseen valmennuspäivään (5h) asti. Osa esihenkilöistä ottaa kanssani myös vakitunteja tiimilleen esimerkiksi joka toinen viikko.

Ystävät, kumppanit ja kollegat pelikentillä vastakkain

Monesti urheilukentillä nousee tunteet pintaan hurmoksen lailla ja sitä löytää sekä itsestään, että kollegoistaan uusia piirteitä. Ystävät, kumppanit ja kollegat pelikentillä vastakkain – onko tämä edes sama henkilö ketä tunnen?
Minun tehtäväni valmentajana on rentouttaa tunnelmaa ja saada teidän kokemaan ahaa-elämyksiä hyvässä hengessä, niin itsestänne kuin kollegoistanne. Varsinkin esihenkilötyötä tekevät asiakkaani ovat kokeneet hyötyvänsä valmennuksistani, jossa sanoitamme pelin kautta jopa hankaliakin tunteita kentällä.
Miltä sinusta tuntuu painetilanteessa ratkaista pallo sinun ja pelikaverisi eduksi, toista joukkuetta vastaan? Työelämässä paineet tuntuvat pienemmiltä, kun niitä on harjoitellut pelikentillä. Aivan kuten harrastuskollegani sanoi, kilpailuhenkisyys on väistynyt työmaalta sen ollessa riittävästi käytössä pelikentillä.

Jos kaipaat vinkkejä lajikokeiluihin osaksi tyky -tai tiimipäivien ohjelmaa, laita minulle viestiä ja suunnitellaan teillekin sopiva lajikokeilu!

Blogin kirjoittaja on lounastennis.fi -sivuston perustaja ja 20 -vuotta työuraa tehnyt, nykyinen tennis & padel valmentaja ja yrittäjä. Liikunta-alan johtamisen ja kehittämisen ohjelmassa opiskeleva senior -kilpaurheilija. Suvi-Tuulin vahvuuksia valmentajana on erilaiset persoonat huomioiva innostava opetustyyli, joka nojaa ajatukseen, että pelistrategia ja pelilliset harjoitteet ovat kaiken tekemisen keskiössä. Asiakkaan tulee ymmärtää, miksi mitäkin asiaa harjoitellaan. Yritystilaisuuksissa keskeisiä teemoja joita pelikentillä harjoitellaan ovat mm. tiimityötaidot, kommunikaatio ja omien vahvuuksien tunnistaminen.

Suvi-Tuuli

”Vie business tapaamiset Teamsista mailapelikentille!”